Web-editors, een nieuwe generatie van journalisten?

Na conventionele journalisten verscheen de JRI (Journalisten Reporters Images) en Radio Journalisten. Vandaag, met de explosie van het internet, een nieuwe generatie journalisten is geboren: de web-editor. Wat zijn de rechten, voordelen en nadelen van deze nieuwe pas aangekomen journalisten op het web? Artikelen en polemieken wijdverbreid (copyright, perskaarten, schrijfstijl ...), hebben we een korte samenvatting voor jou ...

Professionele web copywriter ...
Een bedreiging voor de traditionele media?
Dus eindelijk ...
Handige informatie, links ... ( perskaart , auteursrechten , scholen , ze werven ... )

Professionele web copywriter ...
Het is niet niets , het klinkt goed , het is nieuw , maar wat is het precies? De web - editor is per definitie de schrijver die artikelen op het internet publiceert . De vorm van schrijven of informatie verschilt van journalist pers, radio of televisie . Een geest van synthese , reactiviteit , artikelen, waaronder haken en nog vrij kort : het web copywriter moet een bepaalde schrijftechniek hebben . We moeten niet vergeten dat de lezer zal nooit net na een lang artikel , het internet is nogal haast , een bezoek aan een site snel en bed diagonaal (titels , haken ... ) . Niet alleen het schrijven moeten aanpassen aan deze nieuwe manier van lezen , maar daarnaast moet de web - editor in staat zijn om het beeld en geluid , twee andere deugden van het web af te handelen.

Een bedreiging voor de traditionele media?
Omwenteling zeker , maar niet als een bedreiging . Dat gezegd hebbende , media-eigenaars nemen deze passie serieus en alle grote dagbladen ( release, wereld ... ) nationale of regionale zijn ook beschikbaar op het net. Alle jonge journalisten zijn massaal naar het internet , het vinden van een veel meer erkenning en autonomie dan in een traditionele newsroom , waar hiërarchie en anciënniteit zijn dam . Zelfs celebrity magazines ( Paris Match ... ) en de vrouwen ging op het vrolijk ( Elle.fr , Femme.fr ... ) . Televisie ( Tf1.fr , M6.net ... ), radio ( Europeinfos.fr ... ) doorwegen in het net ook . Maar het tegendeel bestaat ook : Canalweb.net schiep de TV op internet in 1998 , en lanceert nu op de kabel en satelliet .
Lees het interview ...

Dan eindelijk , de netto zou het niet een informatiedrager als een ander ? Waarom web editors zouden ze een andere status , verschillende voordelen ? Een journalist blijft inderdaad een journalist , hij is verantwoordelijk voor de verspreiding van informatie ongeacht het medium , periode !

Handige informatie, links ...

- De identiteitskaart van Journalisten
Voor web - editor , het verkrijgen perskaart vereist enige naast dat van "traditionele" journalist voorwaarden, waaronder het lidmaatschap van de persoon aan de Nationale CAO van journalisten en een van haar kwalificaties. Het bedrijf moet ook een bewijs van hun statuut (druk bedrijf of belangrijkste doel van openbare informatie ) . De aanvrager moet screenshots in grote aantallen en e-mailadres van de online publicatie als bewijs te leveren.
Informatie en het aanvraagformulier online : www.ccijp.org

- Training scholen
Tot nu toe heeft geen van de toonaangevende journalistieke scholen erkend door de CAO geen specifieke cursussen aan te bieden in multimedia.
De CFPJ (Centrum voor Opleiding en Training van Journalisten ) zorgt voor een sterven dit jaar en de IPJ en ESJ . Sommige bedrijven huren web editors :
www.ina.fr ( TSX werkgelegenheid)
www.europeinfos.fr
www.canalplus.fr
www.alphacdi.com
www.vectis.be